AEL:n kampus sijaitsee keskellä Malminkartanon asuinaluetta, jota Helsingin kaupunki aikoo lähitulevaisuudessa kehittää.

AEL:n kampusalueen kehittämiseksi järjestetään suunnittelukilpailu

AEL osallistuu alueen kehitystyöhön omalta osaltaan. – Käynnistämme tämän vuoden aikana suunnittelukilpailun, jossa haemme ratkaisuja tonttimme tulevalle käytölle, sanoo AEL:n toimitusjohtaja Kari Juntunen. – Tonttimme on iso ja se on jo osin jäänyt asuntorakentamisen puristuksiin. Joko koko kampuksen alue tai osa siitä voidaan tulevaisuudessa hyvin valjastaa asumiskäyttöön, hän jatkaa. Suunnitelmat vastaavat hyvin Helsingin kaupungin kovaan asuntotonttimaan kysyntään.


AEL:n tontti ja kaikki sen kahdeksan rakennusta ilmakuvassa. Malminkartanon huippu jää kuvassa etuvasemmalle. Pihapuiston koulu on kuvassa keskellä ylhäällä oleva tummakattoinen rakennus.

Suunnittelukilpailulla AEL etsii tonttinsa käytölle korkeatasoisia kaupunkimaisia rakenteita, uusia asumisen ratkaisuja sekä lisää liikunta- ja virkistyspalveluita. Myös Malminkartanon huipun ja kampuksen tontille mahdollisesti rakentuvien asuntojen välinen viheralue on suunnitelmissa mukana. Kilpailu tulee olemaan kutsukilpailu ja sen voittajaratkaisu otetaan huomioon alueen uutta kaavaa tehtäessä.


Tammikuussa 2010 luonto kuorrutti AEL:n kampuksen rakennuksineen valkeaan kuuraan.

Muutoksen taustalla muun muassa uudet toimintatavat

Yksi syy AEL:n kampusalueen uudelleensuunnittelulle on se, että oppilaitoksen toimintatavat ovat muuttumassa sellaisiksi, että se ei enää tarvitse niin laajoja koulutustiloja. – Vielä ei varmasti tiedetä, mihin AEL tulevaisuudessa sijoittuu, sanoo Kari Juntunen. – Suunnittelukilpailun tulos auttaa ratkaisemaan myös meidän tulevaa sijaintiamme, hän täsmentää.


Rakennuksessa 1 sijaitsee mm. AEL Ravintola, jonka yhteyteen on myöhemmin rakennettu lisäsiipi ja katettu ulkoterassi. Kuva on otettu tammikuussa 2010.

Helsingin kaupunki pyytää asukkaiden ajatuksia

Helsingin kaupunki on jo käynnistänyt ideoinnin Malminkartanon huipun alueen mahdollisista tulevaisuuden käyttökohteista ja pyytää myös kaupunkilaisia osallistumaan ideointiin verkossa. Kaupunki järjestää lisäksi aiheesta kaksi ideointityöpajaa, toisen helmi- ja toisen maaliskuussa. Työpajoissa kehitetään eteenpäinverkossa tulleita ajatuksia alueen kehittämisestä. Verkkokeskusteluun pääset tästä.

AEL on sijainnut Malminkartanossa jo 36 vuotta

AEL aloitti toimintansa vuonna 1922 Helsingissä Hankkijan tiloissa (nykyinen Maalaistentalo) Simonkadulla. Vuonna 1931 valmistuivat omat koulutustilat Töölönkatu 28:aan, joiden käytyä pieniksi AEL muutti Malminkartanoon vuonna 1981.

AEL:n kampusalue on 1970–1980 rakennetun Malminkartanon hengen mukainen. Rakennusten pääsuunnittelija on Arkkitehtuuritoimisto Erkki Pasanen. Kampus käsittää kahdeksan isoa hallimaiseksi luonnehdittua punatiilirakennusta sekä reilusti nurmialuetta ja parkkipaikkoja.

Lisätietoja hankkeesta

Toimitusjohtaja Kari Juntunen, kari.juntunen@ael.fi, 044 7224 772

Helsingin kaupunki: Mitä Jättärille – avoin kysely alueen kehittämisestä kaupunkilaisille
Helsingin kaupunki:  Malminkartanonhuipun kehittämiseen kootaan ideoita verkossa ja työpajoissa
Helsingin kaupunki: Malminkartanon kokonaistarkastelun suunnitteluaineistot (linkki:)

Helsingin Sanomat: Kaupungin pahin pyllypiina saa kenties uuden ilmeen – Malminkartanon Jätemäelle haetaan uusia ideoita