Laboratorioalan kouluttajat jalkautuivat maaliskuussa Helsingin Messukeskukseen ChemBio 2017 -tapahtumaan. – Olemme olleet mukana lähes joka vuosi, ehkä yhden kerran on jäänyt messut välistä, kertoo koulutusasiantuntija Maija-Liisa Kuusela.


Kouluttaja Heikki ”Jussi” Heimo ja koulutusasiantuntija Maija-Liisa Kuusela tarkastelevat koulutusesitettä.

Kuuselalla on vankka kokemus laboratorioalan koulutusten suunnittelusta ja hän on ollut AEL:ssä jo kaksikymmentä vuotta. – Silloin aikanaanhan tämä tapahtuma oli Kemianpäivät ja sielläkin olimme jo mukana, Kuusela lisää.

Messuilla laboratorioalan kouluttajat käyvät haistelemassa alan uusia tuulia, hakemassa vahvistuksia ja ihan uusiakin ideoita koulutusaiheiksi, kontaktoimassa uusia kouluttajia sekä tapaamassa koulutuksista tuttuja.


Asiakkaan tietojen rekisteröintiä ständillä. Myynti- ja markkinointipäällikkö Sanna Taavila auttaa koulutussuunnittelija Anneli Mörskyä asiakkaan koodin skannaamisessa.

Jukka Puustinen on laboratorioalan koulutuksen konkari

Messujen vilinässä viihtyi myös Jukka Puustinen Mikrobiologitoimisto Puustinen & Rahkosesta, jota hän pyörittää yhdessä vaimonsa Sari Rahkosen kanssa. Molemmat ovat toimineet AEL:n vakituisina kouluttajina jo parikymmentä vuotta.

– Luennoin ensimmäisen kerran AEL:ssä aktiivilietelaitos-koulutuksessa vuonna 1982, kertoo Puustinen.
– Olin silloin töissä eräässä tutkimuslaboratoriossa, jonka professoria tulin hänen luennossaan tuuraamaan, hän jatkaa.


Jukka Puustinen

Puustisen mukaan pitkän linjan koulutusyhteistyö on ollut hedelmällistä ja mukavaa. – Varsinkin kun vastinparit ovat tuttuja pitkältä ajalta, hän sanoo ja viittaa Maija-Liisa Kuuselaan päin.

AEL kehittää jatkuvasti asiantuntijoidensa verkostoa

AEL:n messuständillä piipahtaa Helsingin Yliopiston dosentti Jevgeni Parshintsev, joka toimii myös AEL:n kouluttajana. Parshintsev on pitänyt ensimmäiset kolme koulutuspäiväänsä kuluvan kevään aikana, joten hän on aivan tuore vahvistus AEL:n asiantuntijaverkostossa.

– Normaalisti luennoin englanniksi, ja siksi oli jännittävää puhua vaihteeksi suomeksi, Parshintsev naurahtaa.

– Lisäksi on ihan eri asia puhua 7 tuntia, kuin tiivistää asiansa pariin tuntiin. Lisämaustetta luennointiin toi myös se, että koulutusten kohderyhmä oli opiskelijoiden sijaan kokeneita kemistejä ja laborantteja, Parshintsev kertoo luennointikokemuksestaan.


Jevgeni Parshintsev

– Kun kuulin, että eräällä koulutuksessa olevalla on 30 vuoden kokemus nestekromatografiasta, minua vähän hirvitti, että mitä uutta osaan tarjota hänelle. Oli kuitenkin mukava kuulla häneltä jälkikäteen, että hän oli saanut luennosta irti paljon uusiin alan trendeihin ja menetelmiin liittyvistä asioista, Parshintsev kertoo.

AEL tarjoaa laaja-alaisesti laboratorioalan koulutuksia

Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa työskentelevä tutkimusavustaja Eija Haverinen on osallistunut useaan AEL:n järjestämään koulutukseen. – Olen ollut kalibrointikurssilla ja elektronimikroskooppikurssilla, hän kertoo. – Yhdeksän vuotta sitten siirryin elektronimikroskoopille, enkä koskaan ollut sellaista aikaisemmin käyttänyt, joten tulin silloin hakemaan opin AEL:stä, Haverinen täsmentää.

Hän on aikaisemmin käyttänyt kromatografisia laitteita. Työssään Haverinen tutkii ampuma-aserikoksia. Aiemmin hän on työskennellyt ympäristöanalytiikan ja kemiallisen palosyyntutkinnan parissa.

ChemBiosta ideoita uuden Laboratorioalan ammattitutkinnon perusteisiin

AEL:läiset olivat Chembio 2017 -messukäyntiin tyytyväisiä. – Meillä oli tavoitteena saada messukävijöiltä muun muassa sisältöaiheita aivan uutena tulevaan Laboratorioalan ammattitutkintoon, ja niitä myös saimme, kouluttaja Heikki ”Jussi” Heimo kertoo. – Idealappuja tuli oikein kunnon pino, joten tästä on hyvä jatkaa valtakunnallisen uuden tutkinnon perusteiden kehittämistä, hän toteaa.

Lisätietoa

 Katso tällä hetkellä AEL:n tarjonnassa olevat laboratorioalan koulutukset tästä.

Koulutusasiantuntija Maija-Liisa Kuusela, maija-liisa.kuusela@ael.fi, 050 368 8469
Kouluttaja Heikki ”Jussi” Heimo, heikki.heimo@ael.fi, 050 430 8234