Haluatko itsenäisen ammatin hyvillä tulevaisuuden näkymillä ja kilpailukykyisillä eduilla? AEL aloittaa hissiasentajien rekrytointivalmennuksen yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Tavoitteena on saada uutta työvoimaa hissiyrityksiin usealle paikkakunnalle Suomeen.

Listasimme tärkeimmät syyt kouluttautua hissiasentajaksi

1. Hissiasentajan työ on itsenäistä

Työkohteet vaihtelevat uudisrakennuksista remonttikohteisiin ja valmiiden hissien kunnossapitoon. Hissit voivat sijaita asuintaloissa tai toimitiloissa. Hissi voi olla tavara- tai henkilöhissi. Tai autohissi. Ja hissejä on todella monen eri laisia ja -merkkisiä.

Rakennusalalle tyypillisiä ovat tiukat aikataulut ja monesta eri tekijästä johtuva kiire. Hissiasentaja saapuu paikalle vasta sen jälkeen, kun montaa eri ammattityötä vaativa hissikuilu on jo tehty, ja voi suunnitella hissiasennuksen aikataulun itse annetun aikaikkunan sisällä, koska tekee itse vaiheet a:stä ö:hön.

2. Hissiasentajan työ on monipuolista

Hissiasentaja kokoaa ja asentaa hissin korikehyksen ja korin, asentaa ja säätää korin ovet, asentaa vetopyöräkoneiston tai nostosylinterin, hydraulikoneiston ja putkiston, vastapainon, köysipyörästön, köydet, nopeudenrajoittimen ja turvalaitteet.

Asennustyön lisäksi tehtäviin kuuluvat lisäksi tarkastusmittaukset, työmaalla tarvittavien siirto- ja nostolaitteiden hankkiminen. Myös ohjauskeskuksen asentaminen, konehuoneen sähköasennukset, korin sähköasennukset sekä kuilun antureiden ja sähkölaitteiden asennukset tuovat vaihtelevuutta työtehtäviin.

Hissin valmistuttua alkaa koko hissin toiminta-ajan kestävä huolto- ja kunnossapitotyö, jonka päätteeksi tulee aika modernisoida koko hissi. Kaikki vaiheet tarjoavat paljon vaihtelevaa työtä hissiasentajalle.

3. Koulutus on melko lyhyt

Koulutus kestää puoli vuotta ja sisältää runsaasti käytännön harjoittelua. Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on jalka hissiyrityksen oven välissä ja hyvät mahdollisuudet jatkaa kouluttautumista ja työntekoa esimerkiksi oppisopimuksella.

4. Alalla on hyvä työllisyystilanne

Hissiasentajien ainoa tutkinto on Hissiasentajan ammattitutkinto eikä siihen voi valmistua nuorisopuolelta eli ammattioppilaitoksesta. Hissiasentajia eläköityy kovalla tahdilla, joten yrityksissä voi olla jopa työvoimapulaa. Hissiasentajilla onkin mahdollisuus paitsi turvalliseen työtilanteeseen myös hyvään ansiotasoon etuineen. Lisäksi alan etenemismahdollisuudet ovat hyvät, asentajasta voi edetä työnjohtajaksi, myyntihommiin tai vaikka aluepäälliköksi.

5. Hissiasentaja on superstara!

Ainakin silloin, kun toimii vikapäivystäjänä ja pelastaa hissiin juuttuneen henkilön pulasta.

 

 

Artikkeli liittyy keväällä 2018 toteutettuun Hissiasentajan ammattitutkinokoulutukseen.

Lisätietoja hissialan koulutuksista antaa kouluttaja Juha Kuosmanen, juha.kuosmanen@ael.fi, 043 8273 572

Lue myös aikaisemmasta pidemmällä kaavalla toteutetusta koulutuksesta