Hyppää pääsisältöön
Itä-Helsingin lukko

Lukkosepän ammattitutkinto on muuttunut vuoden alusta Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnoksi. Tutkinnossa on kolme vaihtoehtoista tutkintonimikettä, joista yksi on lukitus- ja turvajärjestelmäasentaja.

Itä-Helsingin Lukko Oy:n yrittäjän, toimitusjohtaja Katri Koskelan mielestä tutkinnon uudistuminen on hyvä asia siksi, sähköinen lukitus ja kulunvalvonta yleistyvät hurjaa vauhtia ja kaikki sähköistyy. - Kun tutkinnossa on enemmän painotettu sähköpuolen asioita, vastaa se paremmin työelämän tarpeisiin, hän täsmentää.

 

AEL ansaitsee Koskelan luottamuksen

Lukkosepäksi ei pääse ainoastaan koulua käymällä, vaan alalle tullaan oppisopimuksella ja sitä varten tarvitsee työpaikan. Itä-Helsingin Lukko on kouluttanut AEL:ssä neljä kuudesta lukkosepästään. - AEL on lukitus- ja turvasuojausalalla ainoa kouluttaja, johon minä luotan. Maksamme koulutuksessa oleville henkilöille palkkaa ja siksi edellytämme, että myös lähiopetuspäivinä kaikki toimii, sanoo Koskela.

 

Tuntematon lukitusala

Koskela harmittelee, että lukkoala on suurelle yleisölle vielä kovin tuntematonta. Usein meille soittaa asiakas ja kysyy, että teemmekö kulunvalvontaa, sillä meidät mielletään vain turvarautojen ruuvailijoiksi. Toisaalta ihmiset voivat soittaa ja kysyä, teemmekö me lainkaan kulunvalvontaa vai ainoastaan turvalukkojen asennusta.

 

Asiakkaan on voitava luottaa lukkoseppään

Koskelan mukaan lukkoalalle soisi julkisuutta ihan turvallisuudenkin vuoksi. Ihmisten kotiovien takana pyörii paljon kouluttamattomia tyyppejä, jotka ottavat liikaa rahaa siitä, että ruuvaavat oveen jonkun peltilätkän. - Toivon, että ihmiset tietäisivät, että on ihan ok kysyä oven takana seisovalta kaverilta, että onhan sinulla Turvasuojaajakortti, toteaa Koskela.

Lukitusalan työntekijät ja yrittäjät ovat tekemisissä ihmisten yhden tärkeimmän perustarpeen, turvallisuuden kanssa. - Ihminen, jonka päästät kotiisi, pitää olla koulutettu työhönsä ja sen taustat tulee olla tarkastettu, napauttaa Koskela.

Kaikilla turvaurakointiliikkeen palveluksessa olevilla henkilöillä, jotka suorittavat hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä tulee olla voimassa oleva turvasuojaajakortti. Kortin myöntää Poliisi ja se on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Itä-Helsingin lukko
Lukkoseppä Joni Rantalainen (etualalla) ja toimitusjohtaja Katri Koskela taustalla Itä-Helsingin Lukko Oy:n toimitiloissa.

 

Putkimiehestä lukkosepäksi

Lukkoseppä Joni Rantalainen työskentelee Itä-Helsingin lukossa ja on suorittanut AEL:ssä lukkosepän ammattitutkinnon. Aiemmalta ammatiltaan hän on putkimies. Hän on myös ajanut pakettiautoa ja toiminut lentokentällä huoltomiehenä.

Rantalainen on tyytyväinen nykyiseen työhönsä ja kiittelee sekä AEL:ää että työnantajaansa. - Iso osa oppimisesta tulee siitä, miten paljon yritys panostaa oppisopimukseen. Koulu on koko ajan tukevassa roolissa taustalla ja sieltä tulee teoriaosaaminen, mutta kaikki lähtee kuitenkin yrityksestä, hän sanoo.

 

Itä-Helsingin Lukko on hyvä työpaikka

- Tämä on hyvä työpaikka, sillä täällä kukaan ei heiluta tahtipuikkoa, että pitäisi osata jo, vaan saa edetä omaan tahtiin. Ja kun alkaa oppia, täällä annetaan oikeasti mahdollisuus tehdä asioita, Rantalainen kertoo. Itä-Helsingin Lukon porukka on Rantalaisen mukaan tosi tiivis, joten lähitukea on aina saatavilla. - Puhelin vain käteen ja kelle tahansa kollegalle voi soittaa. Ei ole ollenkaan sellainen olo, että nuorena kaverina vain pyörisi jaloissa, vaan asenne on arvostava puolin ja toisin, hän kertoo tyytyväisenä.

AEL:ssä kiitosta saa erityisesti kouluttaja Jussi Venäläinen. - Jussi oli tosi hyvä mentori ja osasi motivoida meidät kaikki. Porukka oli kyllä tiivis, mutta Jussi oli liima, joka hitsasi porukan kiinni opintoihin, Rantalainen antaa palautetta. - Jussi on henkilönä mahtava ja kun se tietää vielä mitä se tekee, niin se on siinä, hän vielä suitsuttaa.

 

Elektroniikkateollisuudesta lukkoalalle

Helsingin Lukkokeskuksessa lukkoseppänä työskentelevä Tapio Laaninen on alanvaihtaja. Hän työskenteli aiemmin elektroniikkateollisuudessa ja lukkosepän ammattitutkinnon suorittaminen avasi hänelle uuden uran. Hänen mielestään tutkinnon uudistuminen sähköpainotteisemmaksi on alan kannalta hyvä asia, vaikka itse hän on suorittanut vanhan tutkinnon.

Ennen koulutukseen tuloaan Laaninen ei tiennyt lukkosepän hommista mitään. – Ajattelin, että koska se on mekaanista käsillä tekemistä, niin se voisi sopia minulle, hän sanoo.

 

Ymmärrys on kaiken a ja o

Koulutus on tärkeä erityisesti asioiden ymmärtämisen vuoksi. - Esimerkiksi hätäpoistumisteistä on tärkeää tietää, minkälaisia niiden tulee olla ja ennen kaikkea ymmärtää, minkä takia, Laaninen sanoo.

- Koulutuksesta saatu teoriatieto oli niin kattava, että siihen olisi todella vaikea perehtyä yksin lukemalla. Koulutuksessa tehtyjen harjoitusten kautta siihen pääsi käsiksi, Laaninen sanoo. – Lisäksi opettajalla on oppimiseen todella iso vaikutus. Jussi on oikea henkilö oikealla paikalla, Laaninen toteaa.

 

Uusi lukkoseppä, mutta työelämän konkari

Terveydellisistä syistä vanhan painajan ammattinsa jättänyt ja lukkosepäksi kouluttautunut Hans, Hasse, Sandberg on tyytyväinen uuteen ammattiinsa, mutta työelämän konkarina Sandberg harmittelee, että lukkoalalla ei noudateta mitään työehtosopimusta. – Nuoremmat eivät ehkä tunne kaikkia oikeuksiaan ja siksi olisi todella hyvä, että koulutukseen sisällytettäisiin myös tällaista tietoa, Sandberg sanoo.

Sandberg peräänkuuluttaa lisäksi yritysten vastuuta oppisopimuspaikkoina. - Yrityksen pitää ottaa vahvasti koppia monipuolisuudesta, jotta kaikki tutkintoon kuuluvat osa-alueet tulee harjoiteltua käytännössä, hän sanoo.

Asia on Sandbergin mielessä, koska hän joutui harjoituksen puutteen vuoksi uusimaan yhden tutkinnon osan. Hän antaa kuitenkin kiitosta työnantajalleen BLC Turvalle, koska isossa yrityksessä saa tehdä monipuolisesti töitä. – Täällä on monta opettajaa, hän sanoo.

 

AEL:n lukkoalan tutkinnoissa on hyvä läpäisyprosentti

AEL:n kouluttaja Jussi Venäläinen saa kiitosta myös Sandbergilta. – Jussi kokee omaksi kunniatehtäväkseen varmistaa, että kaikki läpäisevät. Työntää eteenpäin, jos tarpeellista, Sandberg kertoo.

Vanhassa Lukkosepän ammattitutkinnossa läpäisyprosentti AEL:ssä on ollut hyvä, koska oppisopimuksen keskeyttäneitä on minimaalisesti. Uuden Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon, lukitus ja turvajärjestelmäasentajan tutkinnon lukuja ei vielä ole saatavilla, sillä ensimmäiset valmistuvat vasta keväällä 2020.

Tällä hetkellä AEL:ssä opiskelee vanhoilla tutkinnon perusteilla lukkoalalle noin 80 henkilöä. Koulutuksessa rimaa ei lasketa, vaan kaikki potkitaan olemassa olevan riman yli, kuten Hans Sandberg osuvasti Jussin opetusmetodeja kuvailee.

 

Lisätietoja alan koulutuksesta

Jussi Venäläinen
kouluttaja, turvallisuusala
050 430 8281, jussi.venalainen@ael.fi

Lue lisää
Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto, lukitus- ja turvajärjestelmäasentaja

 

Lyhennelmä artikkelista on julkaistu Suomen Turvaurakoitsijaliiton julkaisemassa AvainUutisissa.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Jussi Venäläinen
Jussi Venäläinen
kouluttaja, lukitus- ja turvallisuusala