Graafisella suunnittelulla itsensä freelancerina elättävä järvenpääläinen Manu Airikka osallistui AEL:n WebDesigner-koulutukseen ja päivitti itsensä moniosaajaksi.

Graafikosta koodariksi

Airikka on koulutustaustaltaan ylioppilas ja media-assisentti. Siihen päälle oli loogista hankkia vielä verkkopuolen osaamista. – Aikaisemmin tein free-pohjalta logoja, etikettejä, elintarvikepakkauksia sekä sanomalehtiin taittoja ja ilmoituksia, listaa Manu Airikka. Nyt hän voi lisätä osaamiseensa myös verkkosivujen tuotannon. Sitä hän on harjoitellut nyt sekä teoriassa että käytännössä viimeiset 10 kuukautta.


Manu Airikka.

Koulutus on sujunut suunnitelmien mukaan. Jotain yllättävää on kuitenkin tullut esiin matkan varrella. – En osannut odottaa, että koodin kirjoittaminen suoraan on kätevämpää kuin nettisivujen koosto-ohjelmien käyttäminen, sanoo Airikka.  Koodausta, html:ää tai css:ää, Airikka ei osannut lainkaan ennen koulutukseen tuloa. – Hyvin olen sitä kuitenkin oppinut, hän toteaa.

Pieni toimija tarvitsee suuret taidot

Moniosaajuus on nykypäivänä pienten toimijoiden valttikortti. Ja sellainen Airikka nyt onkin: lahjakkaana visualistina hän pystyy luomaan käsikirjoittamalleen verkkosivuille sisältöön ja rakenteeseen sopivan graafisen ilmeen, tekemään sivuille tarvittavat mediaelementit, esimerkiksi videot ja lopuksi julkaisemaan sivuston vaikkapa Bootstrap-frameworkillä tai Wordpress-alustalla. Ja jos tarvitaan materiaalia myös printtipuolelle, syntyvät käyntikortit ja esitteet kätevästi samalta mieheltä vanhan osaamisen pohjalta. Aikaa säästyy, kun yksi mies toteuttaa koko homman sen sijaan, että tehtävä siirtyisi aina ammattilaiselta toiselle projektin edetessä.

Airikka aikoo elättää itsensä jatkossakin freelancerina, vaikka välillä tilausten vaihteleva määrä saakin hänet kaipaamaan vakituista työtä ja ennen kaikkea vakituisia tuloja. – Enemmänkin voisi olla töitä, hän toteaa.

Hyvästä työnäytteestä on apua uusasiakashankinnassa

WebDesigner-koulutukseen kuuluu yhtenä osana asiakastyön valmistaminen. Airikka löysi asiakkaakseen Järvenpään Scoutit, kun hänen kaksi kaveriaan oli perustamassa Järvenpäähän uutta partiolippukuntaa. He pyysivät Airikkaa suunnittelemaan uudelle lippukunnalle logon, luomaan graafisen ilmeen ja tekemään kotisivut. Siitä nytkähti liikkeelle myös Airikan lopputyö Web designer -koulutukseen.

Viittä vaille valmis ammattilainen

Airikan käymä Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistama koulutus on nyt ihan loppumetreillä ja tutkinto hyväksymistä vaille valmis. Airikka summaa koulutuksessa kokemaansa ohjeeksi muille siihen osallistumista suunnitteleville. – Oma aktiivisuus on tosi tärkeää. Koulussa ei olla joka päivä, joten tehtäviä on tehtävä omalla ajalla ja oma-aloitteisesti.  Opetus on hyvää, mutta yllätyin siitä, että lisätietoja ja apuja löytyy helposti myös netin kautta, hän sanoo.

Kova uurastus sekä koulussa että omalla ajalla palkitaan. Airikka on nyt viittä vaille valmis jatkamaan freelance-töitään entistä osaavampana ja ammattitutkinto plakkarissa.

Lisätietoja

Koulutuksesta antaa lisätietoja kouluttaja Otto Tuomainen, 044 722 4799

Katso myös Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto, verkkoviestintä, WebDesigner

Järvenpään Scouttien verkkosivu