Oppisopimuskoulutuksen ehdot ja taloudelliset tuet työnantajalle voivat vaikuttaa mutkikkaita. Teimme avuksesi tietoiskun selventämään asiaa.

Työnantaja on oikeutettu tukeen

  1. Oppisopimuskoulutuksessa AEL maksaa työnantajalle koulutuskorvausta oppisopimusopiskelijan ohjaus- ja koulutustyöstä työpaikalla. Koulutuskorvauksen suuruus on työnantajalle tutkinnosta, opiskelijalta, oppisopimuksen kestosta ja ohjaustarpeesta riippuen 30–150 euroa kuukaudessa.
  2. Jos työnantaja solmii oppisopimuksen 2017 perusopetuksen päättäneen henkilön kanssa, voidaan työnantajalle maksaa korotettu koulutuskorvausta vuosien 2017 - 2018 ajan. Tuki on väliaikaista opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtionavustusta ja se on suuruudeltaan 800€/kk oppisopimuksen ensimmäisenä vuotena ja 500 €/kk toisena vuotena.
  3. Lisäksi työnantaja voi itse hakea palkkatukea, jos työllistää oppisopimuksella työttömän työnhakijan. Palkkatuki on TE-palveluiden myöntämä tuki. Korvaus on 30–50% palkkauskustannuksista.

 


Yrityksille pidetyssä oppisopimustyöpajassa pohdittiin käytännön asioita, joihin esimerkiksi työpaikkaohjaajat törmäävät työssään. Työpajan järjesti AEL:n Duunivalmentaja-hanke.

 

Nuoren työllistäminen oppisopimuksella on haastavaa mutta kannattavaa

Korotettu koulutuskorvaus on kehitetty tukemaan oppisopimusta erityisesti nuorten koulutusmuotona. Pääsääntöisesti nuoret menevät yhteisvalinnan kautta joko ammattiopistoon tai lukioon. Vähemmän tunnettu vaihtoehto on, että 15-vuotias voi opiskella ammatin myös oppisopimuksella ja suorittaa ammatillisen perustutkinnon sitä kautta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on halunnut luoda työnantajille kannustimen nuorten työllistämiseen oppisopimuksella. Työnantaja, joka ottaa oppisopimukseen nuoren suoraan perusopetuksesta, saa oppisopimuskoulutukseen kuuluvan koulutuskorvauksen lisäksi korotettua koulutuskorvausta. Korotettu koulutuskorvaus on ensimmäisenä vuonna 800 euroa kuukaudessa ja oppisopimuksen toisena vuonna 500 euroa kuukaudessa vuoden 2018 loppuun asti.

 


AEL:n Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon suorittajat antamassa näyttöjä.

Korotettua koulutuskorvausta saa enää kahdeksi vuodeksi

Opetus- ja kulttuuriministeriön korotettu koulutuskorvaus -valtionavustuksen käytön aika loppuu vuoden 2018 lopussa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että tänä keväänä perusopetuksen päättäneiden oppisopimus olisi taloudellisinta aloittaa mahdollisimman pian, jotta se olisi mahdollisimman kauan korotetun koulutuskorvauksen piirissä.

Oppisopimus voi toki jatkua pidempäänkin kuin 2018 loppuun, mutta työnantaja saa opiskelijasta korotettua koulutuskorvausta vain vuoden 2018 loppuun asti.

 


Logistiikan perustutkinnon, varastonhoitaja-koulutuksen ensimmäisenä päivänä opiskelijat ja AEL:n kouluttajat tutustuvat toisiinsa

AEL:n tarjoamat perustutkinnot

Autoalan perustutkinto

Kiinteistöpalvelujen perustutkinto

Kone- ja metallialan perustutkinto, kunnossapitoasentaja

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Logistiikan perustutkinto, varastopalveluiden osaamisala, varastonhoitaja

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto

Painoviestinnän perustutkinto, ulkoasun toteuttaja

Rakennusalan perustutkinto

Talotekniikan perustutkinto

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi

Turvallisuusalan perustutkinto

Lisätietoa

Leena Heiskanen, opintotoimisto, vastaava koulutussuunnittelija, leena.heiskanen@ael.fi, 050 544 4365