Harvinainen yhdistelmä: sähköputkimies

Niko Sneitz hankki itselleen tupla-ammatin AEL:n koulutuksen avulla

 

Kerrostalojen kylpyhuoneita remontoidessaan kirkkonummelaisen Uv-Putki Oy:n putkiasentaja Niko Sneitz (25) teki mielenkiintoisen havainnon. Hän olisi tarvinnut ympärilleen tilaa uusiakseen viemäri- ja käyttövesiputkia, mutta muutaman neliömetrin kylyhuoneessa tilaa ei vain ollut. Vieressä hääräsi sähkömies ja kynnyksen takana omaa vuoroaan odotti vielä timpurikin.

“Omaa työrauhaa ei vain ollut”, Sneitz koki.

“Sähkö- ja putkityöt kulkevat työmaalla hyvin käsi kädessä. Miksi sama henkilö ei voisi tehdä niitä molempia. Se sujuvoittaisi tekemistä ja säästäisi asiakkaan aikaa”, hän ajatteli.

Sitä varten asentajan tulisi osata molemmat ammatit. Ajatus sai Sneitzin hakeutumaan AEL:ään sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoon oppisopimuksella.

 

 Lue lisää sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnosta

 

Puolitoista vuotta kestänyt koulutus on ollut Sneitzille kokemuksena hyvin erilainen kuin Omniassa peruskoulun jälkeen suoritettu LVI-asentajan tutkinto.

“Kun valmistuin koulusta, huomaan nyt jälkikäteen olleeni aika vihreä. Monet putkityössä tarvittavat osienkin nimet opettelin vasta työmaalla.”

Sähköasentajan koulutus on ollut oppisopimuspohjainen, eli opiskelujaksot on yhdistetty osaksi arjen työelämää.

“Minulle koulutus on ollut loistava. Koen että olen saanut tällä kertaa paljon enemmän valmiuksia kuin pelkästään koulun penkillä istuessa”.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Sneitzin lopputyö. Siinä hän vastaa omakotitalon sähköistyksestä, mutta ohjaajan alaisuudessa toki.

Oma etunsa oppisopimuskoulutuksessa on myös siinä, että opiskelija saa koulutusajalta palkkaa. Elämä voi rullata kuten siihenkin asti.

Oppisopimus on käytännönläheistä. Jos opiskelija haluaa uppoutua syvemmälle myös teoriaan, siihen tarjotaan mahdollisuus esimerkiksi netissä olevan materiaalin avulla.

Opiskelun ja työn yhteensovittamisessa auttaa hyvä yhteistyö työnantajan ja oppilaitoksen välillä.

Uv-Putki Oy on alusta pitäen mahdollistanut Niko Sneitsille päivystystyön, joka on antanut hyvät valmiudet itsenäiseen sekä vastuulliseen työhön. Myös AEL on tullut tarvittaessa Sneitziä vastaan aikatauluissa ja muissa käytännön junailuissa.

Yhteen käytännön pulmaan kahden ammatin osaaja on jo ehtinyt törmätä. Kaikki tarvittavat putki- ja sähkötarvikkeet eivät mahdu pieneen pakettiautoon.

Vaikka yritys on hankkinut isomman auton, on silti tilan suunnittelu vaatinut aikaa ja käytännön kokemusta.

“Autosta olen ylpeä”, Sneitz sanoo.

Sneitz ei ole vielä päättänyt, mihin kaikkeen hän hyödyntäisi sähköputkimiehen monipuolisuutta. Urakka- ja tuntitöiden organisointi on nyt nostettu seuraavalle tasolle.

“Se on varmaa että jos putkihommiin ei jossain vaiheessa kykene, on sähkömiehen papereista silloin hyötyä”, hän sanoo.

Kysy lisää