Miten tietoliikenneverkko toimii? Suosittu kouluttaja vastaa


Kouluttaja Timo Blomster tunnetaan AEL:ssä oppimista helpottavien vertauskuvien luojana.

 

Mitä mahtaa saada vastaukseksi, jos AEL:n it-kouluttajalta Timo Blomsterilta kysyy miten tietoliikenneverkko toimii?

Kysymys on yksi keskeisimpiä – ja samalla vaikeimpia – avattavia asioita informaatioteknologiassa.

Hieman yllättäen vastaus ei koostu nollista, ykkösistä ja käsittämättömistä kirjainlyhenteistä. Blomster puhuu mieluummin autotiestä ja morsetuksesta. Hetken puhuttuaan hän kääntää keskustelun palapeleihin.

“Minussa taitaa olla hieman stand up -koomikon vikaa”, hän ensin sanoo, mutta jatkaa täydentämällä. “Monia asia tietotekniikassa, kuten tietoverkon toiminta, on lähtökohtaisesti hieman vaikea. Kun haen siihen vertauskuvan ja konkretian kuulijoiden arkielämästä, se helpottaa asian omaksumista”.

Blomster avaa tietoliikenneverkon toimintaa näin: Se on kuin autotullillinen moottoritie. Autot (tietoa sisältävät IP-paketit) liikkuvat tullipisteiden (reitittimien) välillä. Niillä on eri kaistoja ja liikennesääntöjä riippuen autosta (IP-pakettien muodosta).

Tarkistuspisteissä (reitittimet) autot tullataan, tarkistetaan ja ohjataan seuraavalle reitille.

Blomsterin tekniikka toimii. Hänet tunnetaan AEL:ssä suosittuna kouluttajana, jonka oppilaat siirtyvät jakamaan havainnollistuksia omilla työpaikoillaan.

 

 Lue lisää Datanomin koulutuksesta AEL:ssä

 

Blomster on kouluttanut vuodesta 1990, joten vertauskuvia riittää. Havainnollistamisen tehon hän on huomannut, kun hänen käyttämänsä vertaus kiertyy hänen korviinsa muiden ihmisten jakamana.

“En minä niitä ole alun perin itse keksinyt. Jalostanut kyllä”, hän sanoo.

Blomsterin luennot ovat osa AEL:n Datanomin perustutkintoa. Koulutus antaa hyvän osaamispohjan käyttötuen rooliin, jota kutsutaan myös järjestelmätukihenkilöksi tai help-deskiksi.

“Asiakkaani toimivat hyvin laajassa kirjossa omissa organisaatioissaan. Heillä saattaa olla toisen ammatin kautta oma rooli, mutta datanomin koulutuksen ansiosta he voivat toimia lisäksi esimerkiksi pääkäyttäjinä.”

Datanomin koulutukseen on jatkuva haku päällä. Voit laittaa hakemuksen vaikka jo tänään.

Kysy lisää