Product promotion content

Short info

Koulutus soveltuu esimerkiksi: Tutkinnon tyyppi:

AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO

Työelämässä tulee eteesi jatkuvasti uusia haasteita, joista selviytyminen edellyttää sinulta osaamisen ajantasaisuutta.

Automaatioasentajan ammattitutkinto antaa sinulle valmiudet työskennellä monipuolisissa automaatioasennustehtävissä eri sektoreilla. Tutkinto soveltuu automaatioasennustehtävissä kokemusta hankkineille, jotka haluavat hankkia osaamisestaan virallisen tutkinnon.

Tutkinnon suorittamisen edellytyksenä on, että sinulla on sähköalan perustutkinto ja työkokemusta alalta tai olet hankkinut työssäsi vastaavat tiedot ja taidot.

 

AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO

TUTKINNON OSAT

3.1 Turvallisuus ja riskien hallinta

3.2 Automaation perusteet

ja yksi tutkinnon osista

3.3 Kappaletavara-automaatiojärjestelmät

3.4 Prosessiautomaatiojärjestelmät

3.5 Rakennusautomaatiojärjestelmät

sekä yksi tutkinnon osista 3.7–3.13 tai edellä mainituista valitsemattomista tutkinnon osista 3.3–3.5

3.7 Hydrauliikka

3.8 Pneumatiikka

3.9 Robotiikka

3.11 Automaation tietojärjestelmät

3.12 Kiinteistöautomaation käyttö ja ylläpito

3.13 Sähköasennukset.

Voit halutessasi suorittaa valinnaisen tutkinnon osan (3.7-3.13) sijaan tutkinnon osan jostain muusta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta. Näin voit laajentaa alalla tarvittavaa ammattiosaamista.

Tutustu tutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla.

AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO

Jollei rahkeesi riitä vielä suoraan automaatioasentajan ammattitutkintoon, tarjoamme sinulle mahdollisuutta kehittää ammattitaitoasi tutkintokoulutuksessa.

Koulutuksen keskeisiä asiasisältöjä ovat mm.

 • automaatioalan asennus-, korjaus- ja huoltotyöt
 • vianetsintä
 • kunnossapitojärjestelmät
 • käytönopastustaidot
 • käyttöönotot
 • työ- ja sähkötyöturvallisuus

Tutkintokoulutus on monimuoto-opiskelua, jossa lähipäiviä täydentävät etäopiskelu ja ohjattu työpaikalla tapahtuva oppiminen. Riippuen siitä millainen koulutuksen järjestämisen muoto sopii sinulle ja työnantajallesi, vaikuttaa keskeisesti millä tavoin koulutus käytännössä muodostuu sinun kohdaltasi. Oppisopimuskoulutuksessa oppimisen tapahtuu ohjatusti työpaikalla automaatioasennuksen työtehtäviä tekemällä ja niitä täydennetään muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella (esim. AEL:ssä ja Internet-pohjaisessa oppimisympäristössä).  

Koulutus koostuu

 • 15–20 lähipäivästä
 • 40–50 etäpäivästä
 • 3–4 tutkintopäivästä

Sinun tutkintokoulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen koulutustarpeittesi mukaisesti. Siihen vaikuttavat nykyisen ammattitaitosi, valmiutesi ja mahdollisuutesi osaamisen kehittämiseen sekä tutkinnon suorittamiseen tarvittava osaaminen. Maksimissaan opinnot kestävät puolitoista vuotta, mutta tutkinnon suorittaminen on mahdollista myös aikaisemmin. Kun olet henkisesti ja ammatillisesti valmis tutkintoon, järjestämme näytöt.

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus on maksutonta. Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä on alan työpaikka, jossa henkilö voi tehdä kyseisen tutkinnon mukaisia työtehtäviä. Työnantajan on oltava valmis mahdollistamaan työpaikalla järjestettävää koulutus ja tukemaan suunnitelmallista opiskelua työtä tekemällä.

AEL:n opintotoimisto auttaa oppisopimukseen liittyvissä asioissa.

Opiskelun muut kulut

Opiskeluun liittyvät luentoaineistot ja tehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.

Koulutusympäristö

Tutkintokoulutuksen käytännönläheisiä automaatioasennusharjoituksia tehdään AEL:ssä ajanmukaisilla laitteilla ja välineillä.

Automaatioasentajan ammattitutkinnon tutkintokoulutuksessa käytetään seuraavia oppimisympäristöjä:

 • pneumatiikkaharjoitustila
 • hydrauliikkaharjoitustila
 • sähkökäyttöharjoitustila
 • logiikkaharjoitustila
 • automaatio- ja sähköharjoitustilat.

Ammattitutkintostipendi tutkinnon suorittaneille

Koulutusrahasto myöntää ammattitutkintostipendin kertakorvauksena ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittaneille.

Ammattitutkintostipendi myönnetään 1.1.2018 ja sen jälkeen suoritetun ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017) mukaisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon perusteella.

Jos olet suorittanut kaikki tutkinnon osat ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain (631/1998) mukaan vuoden 2017 loppuun mennessä, voit hakea stipendiä vielä vuoden kuluessa tutkintotodistuksen päiväyksestä lukien.

Stipendi on 400 euron suuruinen veroton kertakorvaus.

Jos haet stipendiä ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain (631/1998) mukaan suoritetun näyttötutkinnon perusteella, stipendin suuruus on 395 euroa, jos olet suorittanut aiemmin peruskoulutuksen jälkeisen tutkinnon, tai 456 euroa, jos kyseessä on ensimmäinen peruskoulutuksen jälkeinen tutkintosi. Etuus on veroton.

Stipendiä ei myönnetä, jos olet suorittanut tutkinnon osan tai osia ja päivität tai laajennat aiemmin suorittamaasi tutkintoa.

Lisätietoa ammattitutkintostipendistä ja sen myöntämisperusteista saat Koulutusrahaston kotisivuilta.

Jatkokoulutukset

Automaatioyliasentajan erikoisammattitutkinto

Alkavat tutkinnot

Automaatioasentajan ammattitutkinto
Päivämäärä: Jatkuva haku
Paikka: Helsinki

Kaavake

Ota yhteyttä

Leena Tuovinen

koulutussuunnittelija, sähkö- ja automaatioalan tutkinnot
050 576 5217
leena.tuovinen@ael.fi

Reijo Alastalo

kouluttaja, sähköala
050 336 0128
reijo.alastalo@ael.fi

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.