Antista tulee oppisopimuksella lukkoseppä

Tamperelainen Antti Tulonen opiskeli oppisopimuksella lukkosepäksi AEL:ssä Helsingissä. Lukkosepän ammattitutkintoon valmistava koulutus kesti 1,5 vuotta. Antti valmistui tammikuussa 2016. Opinnoissa ja muussakin oppisopimukseen liittyvissä asioissa häntä auttoivat AEL:n duunivalmentajat.

Opiskelu ja työssäoppiminen kulkevat käsi kädessä

– Pääasiassa olen töissä ja käyn noin kerran kuussa AEL:ssä opiskelemassa, kertoo Antti ja jatkaa: kun valmistun, musta tulee lukkoseppä, mutta mun titteli töissä on turvajärjestelmäasentaja. Antin työpaikka on Tampereella sijaitseva Anvia Securi, joka on yksi Suomen suurimmista turvallisuusalan yrityksistä.

Antin mukaan lukkoseppä-tutkintonimike kuvaa aika suppeasti osaamisen ja työn kuvaa. – Kuvitellaan, että lukkoseppä tekee pelkkiä lukituksia, lukkoja, kulunvalvontaa ja sellaista. Mutta turvajärjestelmiin kuuluu paljon muutakin. Opiskeltavia aiheita ovat esimerkiksi turvallisuusohjeet ja -normit, rikosilmoitinjärjestelmät sekä turvallisuuspalvelut ja yrittäjyys. Nyt parasta aikaa meneillään on rakenteellinen suojaus -kurssi ja tulossa on vielä muun muassa kameravalvonta-kurssi.

Antin alkutaival oppisopimusmaailmassa

Turvallisuusalalle Antti päätyi ihan sattumalta. – Kun ammattikouluaikana piti mennä harjoitteluun, Pirkanmaan turvatuotteella töissä oleva siskonmies innosti tulemaan harjoitteluun sinne. Harjoittelun Antti hoiti kunnolla ja teki hyvän vaikutuksen työnantajaan. Se johti jatkoon. – Kun olin valmistumassa aikuisammattikoulusta elektroniikka-asentajaksi, työnantaja puhui, että otettaisiin oppisopimus tähän vielä jatkoksi. Jos siis kiinnostaisi – ja totta kai mua kiinnosti! Sitten ruvettiin selvittämään, mistä sitä saisi ja päädyttiin Tredulle. Sieltä ohjattiin ottamaan yhteyttä duunivalmentajaan, kun AEL:ssä olisi tämä lukkosepän koulutus.

Oppisopimus laajeni matkan varrella osatutkinnosta koko tutkinnoksi

Antin työelämän vaiheisiin on ehtinyt kuulua myös yksi yrityskauppa. Nykyinen työnantaja Anvia Securi osti Pirkanmaan turvatuotteen, ja Antti siirtyi kaupan mukana uuden työnantajan palvelukseen. – Kun aloitin oppisopimuksen vanhassa firmassa, mun piti suorittaa vain osatutkinto, koska firma teki vain rikosilmoitinjärjestelmiä ja kameravalvontaa, eikä lukitushommia ollenkaan. Uudessa firmassa tehdään myös lukituksia, joten suoritankin nyt sitten koko lukkosepän ammattitutkinnon.

”Työpäivä menee kovaa vauhtia, kun on mukavaa tehdä töitä.”

– Mun työ on fyysisiä asennuksia asiakkaan luona. Menen työmaalle asennuskeikalle johonkin uudis- tai saneerauskohteeseen tai huoltokeikalle johonkin yritykseen. Kuljen pääosin työparin kanssa, koska työmaat ovat yleensä melko isoja. Työmailla asennetaan joko kameravalvontaa tai rikosilmoitinjärjestelmiä tai ehkä lukituksia. Saattaa olla myös hoitokutsujärjestelmiä tai paloilmoitinjärjestelmiä.

Antti on selvästi innoissaan työstään ja valitsemastaan alasta. Hän on löytänyt oman ammatillisen kutsumuksensa eikä piilottele sitä. – Tykkään tässä työssä siitä, että paljon liikutaan paikasta toiseen. En tykkää istua toimistossa koneella koko aikaa, joten tämä sopii mulle hyvin. Lisäksi tykkään siitä, että pääsen tekemään käsillä. Antin mielestä oleellista tällaiseen ammattiin sopimisessa on se, että seuraa aikaansa ja oman alan uutisia ja uutuuksia: – Kun tekniikka kehittyy koko ajan, pitää olla siinä mukana ja opetella uutta. Ei voi mennä aina vanhalla kaavalla.


Antti Tulonen töissä.

Turvallisuusalan tulevaisuus vaikuttaa hyvälle

– Lukkoseppien työtilanne on tällä hetkellä tosi hyvä, ja ammattiosaajia tarvitaan koko ajan, kertoo Lukkosepän ammattitutkinnosta AEL:ssä vastaava koulutusasiantuntija, duunivalmentaja Jussi Venäläinen. – Melkein kaikilla isoilla ketjuilla on nyt rekry käynnissä.

Samaa mieltä on Antti. – Tällä hetkellä tuntuisi olevan turvallisuusalalla töitä, hän sanoo ja jatkaa: –Tietysti se heijastuu sillä tavalla, että jos yrityksillä ei mene hyvin, niin silloin ne ei ota mitään kameravalvontaa, mutta kyllä ne ovet pitää aina lukkoon saada.

Lukkosepän ammattitutkinto

AEL:stä valmistuu vuodessa noin 15–20 lukkoseppää, joista suurin osa opiskelee oppisopimuksella. Uusi ryhmä aloittaa kahdesti vuodessa.

Lisätietoa Lukkosepän ammattitutkinnosta

 

Katso video

Videolta (kesto 52 sek) pääset kurkistamaan, miltä opiskelu näyttää ja kuulostaa.