Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on käytännönläheisin ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto. Se on työnantajan ja AEL:n yhteistyössä toteuttamaa, ammatillista koulutusta. Työnantaja ja oppisopimusopiskelija solmivat oppisopimuksen, joka on samalla määräaikainen työsopimus.

Oppisopimuskoulutus on useimmiten tutkintoon valmistavaa. Suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu työpaikalla työtä tehden. Työtehtävien on oltava riittävän monipuolisia, jotta opiskelija saa uutta tai harjaantuneempaa osaamista. Työtehtävien on myös oltava suoritettavan tutkinnon perusteiden mukaisia. Työpaikalla järjestettävää koulutusta täydennetään teoriaopinnoilla, jotka järjestetään pääosin AEL:ssä.

Oppisopimuskoulutukseen osallistujan pitää olla vähintään 15-vuotias. Oppisopimuskoulutus sopii työssä olevalle tai uuden työsuhteen aloittavalle.

Duunivalmentaja auttaa taidolla työhön

AEL:n duunivalmentaja auttaa käytännön asioissa sekä opiskelijaa, työpaikkakouluttajaa että työnantajaa. Duunivalmentaja opastaa ja ohjaa kaikkia osapuolia aina oppisopimuksen solmimisesta tutkinnon suorittamiseen.

Lue lisää duunivalmentajasta www.duunivalmentaja.fi.

Katso tästä Oppisopimusopas (pdf 6,8 Mt)
Katso myös Selkokielinen oppisopimusopas (pdf 2,6 Mt)

Työpaikkakouluttaja

Työnantaja nimittää opiskelijalle työpaikkakouluttajan. Tämä opettaa ja ohjaa opiskelijaa työpaikalla tapahtuvissa työtehtävissä. Työpaikkakouluttaja osaa opettaa ammattiin liittyvät asiat.

Työpaikkakouluttaja on työnantajan nimeämä ammattilainen, joka opastaa ja ohjaa opiskelijaa työpaikalla oppisopimuskoulutuksessa.

AEL tarjoaa oppimisen seurantaan ja arviointiin sähköiset työvälineet sekä opastaa niiden käyttöön.

Osaamisen kehittäminen työpaikalla, työpaikkaohjaajakoulutus (pdf 1,3 Mt)

Lue lisää työpaikkaohjaajakoulutuksesta tästä.