Kuukauden moka Blogi

Monessa organisaatiossa juhlitaan ja nostetaan esiin kuukauden onnistumiset. Tämä on ihana tapa, ja näin me myös Taitotalossa toimimme. Miten upeita oppeja olenkaan kollegoiltani saanut!

11.3.2024

Blogi Kimmo Auvinen

Jäin pohtimaan asiaa erään omassa työssäni tapahtuneen tilanteen jälkeen. Mistä opimmekaan eniten – onnistumisesta vai epäonnistumisista? Absoluuttisen oikeaa vastausta ei varmasti ole. Rohkenen väittää, että rakentavasti esille tuodut mokat, ja niistä oppiminen, vievät työyhteisöjä valtavasti eteenpäin. Pitäisikö meidän juhlia myös kuukauden mokaa?

Väliaikainen muutos sekoitti rutiinin

Meillä on ollut Taitotalossa meneillään kotisivu-uudistus (mitä pidät uusista sivuistamme?). Uudistus aiheutti viiveitä ja hetkellisiä järjestelmien sulkutiloja. Nämä olivat toki tiedossa, sillä asiasta oli tiedotettu hyvin etukäteen. 

Sulkutilan aikaan tein rutiinityötä järjestelmissä, kun kohtasin haasteen. Tosiaan, järjestelmä on uudistumassa, muistin silloin. En saanut tehdyksi aloittamaani työtä loppuun. 

Tästä lähti liikkeelle noidankehä, joka johti toiseen asiaan. Lopputulemana oli, että minulta meinasi myöhästyä tärkeä asiakaskokemukseen vaikuttava työn osa. Syy oli siinä, että rutiinini sekoittui.

Onneksi vahinkoa ei oikeasti tapahtunut. Työkaverini sanoi asiaan liittyvän seikan toisen keskustelumme yhteydessä. Silloin havahduin, että tämähän minulla oli jäänyt väliin. Sain homman tehdyksi ja asiakaskokemus oli palautteidenkin mukaan kiitettävä.

Moka on lahja

Miksi kirjoitan tästä, jos kaikki meni hyvin? Tällä kertaa sattuma pelasti minut. Asiassa olisi saattanut käydä myös toisin. Itselle tästä sain opin, että nyt työssäni mukana oleva varmistus saa kaverikseen varmistuksen varmistuksen. 

Tärkeä huomio, jonka haluan teille jakaa, on psykologisesti turvallinen työyhteisö, jossa saan työskennellä. Uskallan mokata. Uskallan jakaa mokakokemukseni ja toivon, että tämä herättelee myös sinua tarkastelemaan omaa toimintaa omassa työssäsi. 

Mitkä ovat sinun työssäsi hetkiä, jolloin mokia voi tapahtua? Tuleeko mokat peitellä, vai käsitellä korjaten ja tarvittaessa avoimesti? Mitä mahdollisuuksia hukkaammekaan, ellemme opi mokistamme. Kiitos työnantajalleni mahtavasti ja avoimuuteen rohkaisevasta ilmapiiristä!

Toivon, että myös sinun työyhteisösi on psykologisesti turvallinen. Ellei, niin meillä Taitotalossa on myös siihen todella hyviä koulutuksia. Jos voimme asiassa auttaa, niin ota yhteyttä tähän mokailijaan.