Laadukkaat hitsaus- ja NDT-koulutukset pitävät Suomen kilpailukykyisenä Uutinen

Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja. Se kouluttaa rohkeita työelämän osaajia suoraan elinkeinoelämän tarpeisiin. Taitotalon NDT- ja hitsauskoulutukset ovat korkealuokkaisia ja maineikkaita.

14.4.2023

Hitsaajia ja kipinöitä

Teräsmieheksi itseään kutsuva Taitotalon toimialajohtaja Eero Toivanen vastaa teollisuuden, autoalan ja logistiikan koulutuksista ja niiden kehittämisestä. Koulutukseltaan Toivanen on konepuolen insinööri ja materiaalitekniikan diplomi-insinööri. Lempinimi juontaa juurensa Tampereella suoritetusta materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutuksesta, jota hän kutsuu teräsmieskoulutukseksi.

Toivasen mukaan Taitotalo eroaa perinteisestä ammatillisesta peruskoulutuksesta siten, että joillakin aloilla sen koulutukset kilpailevat ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutusten kanssa.

– Taitotalon NDT- ja hitsauskoulutukset ovat laadukkaita. Olemme teollisuudessa merkittävä insinöörien lisä- ja täydennyskouluttaja. Kone-, kunnossapito- ja hitsausalan koulutuksemme ovat valtakunnallisesti tunnettuja ja arvostettuja, Toivanen sanoo.

Taitotalon hitsauskoulutukset antavat kansainvälisen pätevyyden

Toivanen on ylpeä työnantajastaan. Taitotalossa on nimittäin Suomen laajin tarjonta kansainvälisistä hitsausalan pätevyyskoulutuksista. Koulutustarjonnassa on muun muassa:

  • Kansainvälinen hitsausinsinöörin (IWE = International Welding Engineer) ja hitsausteknikon (IWT = International Welding Technologist) koulutus
  • Kansainvälinen hitsaustarkastajan (IWI = International Welding Inspector) koulutus
  • Kansainvälinen hitsausneuvojan (IWS = International Welding Specialist) koulutus
  • Hitsausliitosten lämpökäsittelijän koulutus (Personnel with the Responsibility For Heat Treatment of Welded Joints)

Taitotalo syntyi, kun Ammattienedistämissäätiö AEL sr ja Ami-säätiö sr yhdistyivät vuonna 2020. Hitsauskoulutuksilla on Taitotalossa ja sitä edeltäneissä organisaatioissa pitkä historia.

– IWS-koulutuksia on järjestetty vuodesta 1994 alkaen. IWI-koulutukset alkoivat vuonna 1998, ja IWE- ja IWT-koulutukset tulivat repertuaariin 2014. Koulutuksista on valmistunut satoja opiskelijoita.

IWE-, IWT-, IWS- ja IWI-koulutukset ovat kansainvälisen hitsausjärjestön, International Welding Institute, alaisia. Se määrittelee koulutuksien sisällöt ja läpäisyvaatimukset, jotka ovat kaikissa maissa samat, joten Taitotalossa suoritettu pätevöityskoulutus on voimassa maailmanlaajuisesti.

Eero Toivanen
Eero Toivanen työskentelee Taitotalossa toimialajohtajana.

Hitsauskoulutukset ja -pätevyydet ovat kilpailuetu

Toivasen mukaan hitsausalan pätevöitymiskoulutukset soveltuvat varsinkin vientiteollisuudessa toimivien yritysten henkilöstölle. Tuotteiden laatuvaatimukset ovat kovia.

– On välttämätöntä, että heillä on hitsauskoordinoija. Ilman sitä kaupat jäävät syntymättä.

Lisäksi koulutukset sopivat hitsattujen rakenteiden suunnittelijoille, alihankinta- ja valmistuksenvalvojille, toimitusvalvojille ja tarkastusviranomaisille sekä tuotanto- ja laatupäälliköille. IWE-koulutukseen pääsyvaatimuksena on insinöörin tai DI:n tutkinto.

– Taitotalossa on monta IWE- ja IWI-koulutuksen suorittanutta kouluttajaa.

Johtava ja ylivertainen NDT-kouluttaja

Taitotalo on Suomen suurin NDT-menetelmien kouluttaja. NDT tarkoittaa joukkoa erilaisia tarkastusmenetelmiä, joita käytetään muun muassa metallirakenteiden, valujen ja hissien tarkastamiseen ilman, että valmista lopputuotetta rikotaan. NDT-menetelmillä voidaan löytää esimerkiksi hitsaussaumoista ja materiaaleista halkeamia, säröjä ja muita poikkeamia.

– NDT-koulutuksissamme käy vuosittain satoja NDT-tarkastajia. Koulutustarjontaamme sisältyvät kaikki NDT:n perusmenetelmät eli tunkeumaneste-, magneettijauhe-, ultraääni-, radiografia- ja pyörrevirtatarkastuskoulutus sekä silmämääräisen tarkastuksen koulutukset.

Aikuiskoulutus ratkaisee osaajapulaa

Ammatillisen aikuiskoulutuksen tehtävä on vastata laajasti yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osaamistarpeisiin. Taitotalo määritteleekin yhdeksi päämääräkseen sen, että yhteiskunnan pyörät pysyvät pyörimässä.

– Suomen pitäminen kilpailukykyisenä onnistuu kasvattamalla teollisuuden aloilla yritysten ja yksilöiden osaamista, Toivanen sanoo.

 

Lisätietoja:

IWE- ja IWI-koulutuksista
Hitsaus- ja NDT-koulutuksista


Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo