Anestesiaosaaja, lisäkoulutusta klinikkaeläinhoitajille Kurssi

Eläinlääkäriryhmä leikkaussalissa

Syksyllä 2024 käynnistyy ensimmäinen Klinikkaeläinhoitajasta anestesiaosaajaksi -koulutus Taitotalossa. Koulutus on tarkoitettu klinikoilla työskenteleville eläintenhoitajille, jotka haluavat päivittää ja syventää osaamistaan koirien ja kissojen anestesioissa. 

 

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen laajuus on 42 luentotuntia ja lisäksi on verkkotyöskentelyä. Luentopäivistä 3 toteutetaan lähiopiskeluna Helsingissä ja 4 päivää Teams-luentoina. Luentopäiviä on keskimäärin 2 päivää kuukaudessa. Kouluttajina toimivat eläinlääkärit Jussi Honkavaara ja Riitta Nikko sekä klinikkaeläinhoitaja Kati Hummelin. Heillä kaikilla on pitkä ja monipuolinen työkokemus eläinanestesioiden parissa ja he ovat myös kokeneita ja pidettyjä kouluttajia. 

Luentopäivien sisältö 

  • Anestesiologian ja lääkelaskennan perusteet 
  • Leikkaussalin valmistelu ja hygienia 
  • Fysiologian, perusvalvonnan ja farmakologian perusteet 
  • Ennen anestesiaa tehtävät tutkimukset ja potilaan evaluaatio 
  • Anestesiasuunnitelma 
  • Anestesialaitteet ja hengitysjärjestelmät 
  • Elektiivisten leikkausten anestesia 
  • Kipu ja kivun hoito 
  • Tavallisimmat interventiot ja elektiiviset erityisryhmät 
  • Elvytys 

 

Syksyn 2024 luentopäivät

12.9. klo 9-16 Lähiopetus Taitotalolla

26.9. klo 9-15 Teams-luento

10.10. klo 8.30-15 Teams-luento

31.10. klo 9-16 Lähiopetus Espossa yhteistyökumppani Steripolarin tiloissa

14.11. klo 8.30-15.30 Teams-luento

28.11. klo 9-16 Teams-luento

12.12. klo 8.30-15 Lähiopetus Taitotalolla

Koulutuksessa on ennakkotehtävä. Koulutus sisältää opetuspäivien lisäksi omatoimista verkkotyöskentelyä.

 

Luennoitsijoiden esittelyt

Jussi Honkavaara

Eläinlääketieteen tohtori Juhana ”Jussi” Honkavaara on monille tuttu eläinanestesian osaaja ja pidetty luennoitsija. Jussi aloitti yliopistollisen eläinsairaalan anestesiaeläinlääkärinä ja kliinisenä opettajana (anestesia/teho) vuosina 2008-2014. Hän suoritti anestesiaerikoistumisen UC Davis -yliopistossa, toimien kliinisenä anestesiologina vuosina 2015-2019. 

Tällä hetkellä Jussi toimii Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunnassa farmakologian apulaisprofessorina. 

Kati Hummelin

Kati on klinikkaeläinhoitaja ja sairaanhoitaja, joka on tehnyt pitkän uran pieneläinten akuutti- ja tehohoitotyössä mm. Espoon Eläinsairaalassa ja Eläinsairaala Evidensia Tammistossa. Työnkuvaan kuului kliininen hoitajatyö, opetus- ja lähiesimiestehtävät. Lisäksi hän on toiminut Espoon Eläinsairaalan leikkausosaston vastuuhoitajana usean vuoden ajan. Tällöin työnkuvaan kuului perioperatiivisen hoitoprosessin kaikki vaiheet, mukaan lukien välinehuolto. 

Taitotalossa Kati kouluttaa eläintenhoitajaopiskelijoita niin ammattitutkinto- kuin erikoisammattitutkintotasolla aiheina mm. perioperatiivinen hoitotyö, ensiapu, hygienia ja eläinklinikan akuutti- ja tehohoidossa toimiminen. 

Riitta Nikko

Riitta on eläinlääkäri, joka eläinalan opiskelijoiden kouluttamisen lisäksi työskentelee pieneläinpraktiikassa lähinnä hammashoitojen ja pehmytosakirurgian parissa. Näihin toimenpiteisiin kuuluu oleellisena osana anestesia ja kivunhoito, minkä vuoksi olen näihin saanut perehtyä ja niistä jatkuvasti oppia lisää. Tavoitteenani on mahdollisimman tasainen anestesia sekä nopeasti ja kivuttomana anestesiasta heräävä potilas. 

Kenelle koulutus sopii?

Koulutus sopii 

  • vastavalmistuneille tai vain muutaman työkokemusvuoden omaaville klinikkaeläinhoitajille, jotka kaipaavat vahvistusta anestesiaosaamiseensa tai jotka ovat pitäneet taukoa anestesiavalvonnasta 
  • sinulle, joka olet palaamassa alalle ja kaipaat päivitystä aiempiin tietoihisi
  • konkarihoitajalle, jolla on anestesiaosaamisen päivitystarvetta

Opiskelijat hyväksytään koulutukseen ilmoittautumisjärjestyksessä, korkeintaan 25 opiskelijaa. Työkokemus eläinklinikalla tai vastaavassa työympäristössä on edellytyksenä koulutukseen hyväksymiselle.